Luisterbieb

Geocache in de Biebtuin van Gieten

Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht waar de digitale en de echte wereld elkaar tegenkomen. Geocachen is een schatzoektocht op basis van GPS coördinaten. Via deze coördinaten en je GPS of smartphone kan je aan de slag gaan met geocachen. Naar wat je op zoek gaat tijdens het geocachen is steeds een raadsel, en dat is juist het leuke van deze mooie buitensport.

Sinds kort is er een nieuwe geocache uitgezet in en rondom de bibliotheektuin van Gieten.

Met deze cache willen we jullie laten genieten van een leuke wandeling en ontdekkingstocht in de Biebtuin. In de bibliotheek heb je de gelegenheid om je opdrachtenformulier in te vullen. Dit kan onder het genot van een kopje koffie of thee.

In de Biebtuin en in de bibliotheek is een aantal opdrachten verstopt, deze kun je met behulp van het opdrachtenformulier oplossen. Dit opdrachtenformulier kun je downloaden, in ligt ook in de bibliotheek. Om alle opdrachten voor de cache te kunnen doen moet je rekening houden met de openingstijden van de bibliotheek (zie: www.bibliotheekgieten.nl), de opdrachten in de tuin zijn altijd toegankelijk.

Deze cache is bijzonder geschikt voor gezinnen met kinderen, maar senioren willen wij natuurlijk ook graag uitnodigen hiervoor.

Vergeet je mobiele telefoon met QR-scan App, flesje water en je magneetstokje niet.

Wanneer je het opdrachtformulier, inclusief het gevonden woord, inlevert aan de balie van de bibliotheek krijg je een toepasselijk presentje.

Hopelijk zien we je snel!

Locatie: Gieten

Hoe installeer ik een app op mijn tablet? Hoe houd ik mijn smartphone up-to-date? Wat doe ik met bestanden op mijn computer? Dit soort (en veel meer) vragen omtrent het gebruik van je laptop, smartphone of pc kun je stellen in het Digitaal Café!  

 

Je hoeft niet meer een afspraak te maken, je kunt gewoon langskomen op :

 

maandagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur in Annen

dinsdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur in Gieten

 

Het Digitaal Café wordt georganiseerd met behulp van Seniorweb.

 

Locatie: Gieten en Annen

Computercursus Klik & Tik

Wil je graag leren werken op de computer? Dan kan in de bibliotheek!

Je volgt de cursus in een kleine groep. Je kunt ook thuis zelf verder oefenen.

De cursus bestaat uit 5 lessen van 2 uur. Bij genoeg aanmeldingen start er een nieuwe cursus. Gratis, voor leden en niet-leden van de bibliotheek.

Waarom Klik & Tik?

Of je het nu leuk vindt of niet: het internet wordt steeds belangrijker. Wil je iets kopen, informatie krijgen, een vakantie boeken, je bankzaken regelen; het gaat allemaal en steeds vaker via het internet.
Maar niet iedereen is al even handig met de computer en het internet. Zou jij er wel wat behendiger in willen worden? Dan is de cursus Klik & Tik iets voor jou. Met de cursus Klik & Tik leer je werken met computers en internet. Je volgt de cursus onder begeleiding in de bibliotheek en zelf vanuit huis.

Meer informatie en opgave: mail naar info@bibliotheekannen.nl of bij de balie in de bibliotheek.

 

Computercursus "Veilig online"

Je hoort allerlei verhalen over internetfraude. Maar als je weet waar je op moet letten, ben je veiliger online. Dat leer je in Klik & Tik - Veilig online. Met de 7 Gouden regels voor veilig internetten leer je hoe je (on)veilige websites herkent, hoe je sterke wachtwoorden kiest en waar je op moet letten als je online betaalt. Als je al wat ervaring hebt met de computer kun je aan deze cursus beginnen.

Daarna ga je oefenen om die regels toe te passen in herkenbare situaties.

De cursus bestaat uit 4 lessen van 2 uur. Je kunt ook thuis zelf verder oefenen.

Bij genoeg aanmeldingen start er een nieuwe cursus. Gratis, voor leden en niet-leden van de bibliotheek.

Meer informatie en opgave: mail naar info@bibliotheekannen.nl of bij de balie in de bibliotheek.

 

Computercursus Aan de Slag met je DigiD

Heb je al wat ervaring met de computer en wil je nog meer leren over het werken met de websites van de overheid? De cursus bestaat uit 4 lessen van 2 uur. Bij genoeg aanmeldingen start er een nieuwe cursus. Gratis, voor leden en niet-leden van de bibliotheek.

Waarom Digisterker?

Aan de slag met je DigiD

Contact en zakendoen met de overheid gaat steeds vaker via internet. Bijvoorbeeld het aanvragen van een uitkering of het verlengen van je rijbewijs. Best lastig als je nog niet zo handig bent met internet. Met de cursus Digisterker leer je zelfstandig gebruikmaken van de online service van de gemeente Aa en Hunze, het UWV en de Belastingdienst.

Meer informatie en opgave: mail naar info@bibliotheekannen.nl of bij de balie in de bibliotheek.

Locatie: Annen
Toegang: Gratis

Cursus biologisch moestuinieren in Gieten

De Bibliotheek Gieten organiseert in het kader van haar ROEG-activiteitenprogramma dit voorjaar een cursus biologisch moestuinieren. Aan de orde komen: uitgangspunten van biologisch tuinieren, vruchtwisseling, bemesting en grondbewerking, zaaien en onkruidbeheersing. De cursus staat open voor iedere belangstellende tuinder met een kleine tot middelgrote (volks)tuin.

De drie theorie-avonden zijn op donderdag 30 maart en op 6 en 20 april, van 19.30 tot 21.30 uur in de Roeghoek van de bibliotheek, Eexterweg 12 in Gieten. De praktijkochtend is op zaterdag 15 april, van 9.00 tot 12.00 uur op locatie.

De cursus wordt verzorgd door Gerard Wezenberg uit Assen. Naast enige boekenwijsheid worden veel tips gegeven vanuit zijn ervaring met volks- en buurtmoestuinen. Elke theorieavond start met een bespreking van de huiswerkopdracht. Daarna volgt een presentatie over het thema en een bespreking daarvan binnen de groep. De kosten zijn € 35, = p.p. inclusief cursusmateriaal en koffie en thee.

 Aanmelden en betalen via ideal:

Datum: 30 mrt
Begintijd: 19.30 uur
Eindtijd: 21.30
Locatie: Bibliotheek Gieten
Toegang: 35 euro

Iedereen heeft wel verhalen en anekdotes in zijn hoofd. Verhalen die vaak naar buiten komen tijdens gezellige bijeenkomsten met familie of vrienden. Het zijn allemaal verhalen die als ze niet op schrift worden gezet en bewaard, verloren gaan. In De Verhalenbrink werken inwoners van Aa en Hunze samen met de Historische Vereniging der Gemeente Gasselte en de bibliotheek aan verhalen over het heden en (recente) verleden van deze gemeente, zodat deze bewaard blijven voor de toekomst.

In de verhalenbrink komen diverse thema`s aan bod.

Het eerste thema is “Het Boerenleven in de tijd”. Daarmee zijn we nu zo ver dat we hierover een tentoonstelling kunnen organiseren. Een tentoonstelling van bescheiden omvang die gedurende een maand op een locatie is te bewonderen en vervolgens wordt verplaatst naar een andere locatie binnen de gemeente Aa en Hunze.

Op vrijdag 31 maart 10.00 uur is de feestelijke start van de expositie en de lancering van de website de Verhalenbrink. De start vindt plaats in MFC de Spil in Gasselternijveen.

De openingshandeling van de Verhalenbrink wordt verricht door wethouder Bas Luinge. Albert Buiting neemt je deze ochtend mee in de tijd en vertelt over het boerenleven.

U bent van harte uitgenodigd hier bij aanwezig te zijn.

De expositie is te bezichtigen tot en met 28 april in MFC de Spil in Gasselternijveen.

Heeft u ook een verhaal of anekdote over het boerenleven en wilt u deze graag delen, neem dan contact op met Peter Sandberg, secretaris van de Historische Vereniging Gasselte: 0599-512886 of met Albert Buiting: 06-10108290

Datum: 31 mrt
Begintijd: 10:00
Eindtijd: 12:00
Locatie: De Spil
Toegang: gratis

Je bent van harte welkom met je kleintje bij Plaatjes en Praatjes. We gaan samen lezen, zingen, spelen en knutselen. Plaatjes en Praatjes is voor ouders, opa's en oma's of oppas met jonge kinderen (1 tot en met 3 jaar).

Datum: 04 apr
Begintijd: 10:00
Eindtijd: 11:00
Locatie: Rolde
Toegang: gratis

In de toekomst wordt programmeren een steeds belangrijkere vaardigheid. Waarom niet spelenderwijs beginnen? Dat kan bij de BiebFabriek: er komen weer LEGO Spike workshops aan!

LEGO Spike combineert technisch bouwen met programmeren op de iPad. Zelf uitproberen en oplossen staat voorop. Hoe beter het lukt om je programma te laten werken, des te leuker het wordt!

In deze vierde workshop bouwen we verder aan onze kermis. Zet een flipperkast in elkaar of bedenk een heel nieuw spel! We maken de spellen steeds spannender door nieuwe regels toe te voegen.

Is dit iets voor jouw (klein)kind tussen de 8 en 12 jaar? Geef hem of haar meteen op.

Dit is bijeenkomst 4 van de 4.

 

Meld je hier gratis aan

Datum: 06 apr
Begintijd: 14:30 uur
Eindtijd: 15:30 uur
Locatie: Bibliotheek Rolde
Toegang: Gratis

Je bent van harte welkom met je kleintje bij Plaatjes en Praatjes. We gaan samen lezen, zingen, spelen en knutselen. Plaatjes en Praatjes is voor ouders, opa's en oma's of oppas met jonge kinderen (1 tot en met 3 jaar).

Datum: 06 apr
Begintijd: 10.00 uur
Eindtijd: 11.00 uur
Locatie: Gieten
Toegang: gratis

Je bent van harte welkom met je kleintje bij Plaatjes en Praatjes. We gaan samen lezen, zingen, spelen en knutselen. Plaatjes en Praatjes is voor ouders, opa's en oma's of oppas met jonge kinderen (1 tot en met 3 jaar).

Datum: 12 apr
Begintijd: 9.30 uur
Eindtijd: 10.30 uur
Locatie: de Spil
Toegang: gratis

Heb jij stekjes van groenten, kruiden, bloemen, struikjes of bomen over? Neem ze dan mee en ruil deze voor iets wat je nog niet hebt.

De tuin is gezellig ingericht met tafels waarop jij je “waar” kan uitstallen of waar je langs kan lopen om te ruilen. Wees welkom, op deze manier zijn we duurzaam bezig en helpen wij elkaar op een hele leuke manier.

Deze dag organiseren wij in gezamenlijkheid met Zadenbibliotheek Gieten.

Koffie thee en wat lekkers staat klaar, we zien je graag!

12 april 14:00 tot 16:00 uur Biebtuin bibliotheek Gieten

Datum: 12 apr
Begintijd: 14:00
Eindtijd: 16:00
Locatie: Gieten
Toegang: gratis

Op donderdag 13 april komt Maarten van Rossem naar de Stefanuskerk in Beilen! De bekende historicus staat garant voor een avond vol scherpe analyses, onderkoelde humor en onverwachte inzichten.

Naast historicus is Van Rossem (1943) ook schrijver en presentator. Hij schreef tientallen boeken, maakte tv-programma’s en bracht zelfs een eigen glossy uit. Als jurylid in De Slimste Mens en host van een veelbeluisterde podcast heeft hij ook veel fans gemaakt onder de jongere generaties.

Maarten van Rossem staat bekend als een wandelende bibliotheek. Met zijn nuchtere blik en grote feitenkennis weet hij ingewikkelde kwesties begrijpelijk uit te leggen. De ideale gast dus voor de Voorjaarslezing van Biblionet Drenthe!

Of je nu een doorgewinterde Maarten-fan bent of gewoon geïnteresseerd in geschiedenis en actualiteit, dit college mag je niet missen.

Datum: 13 apr
Begintijd: 20:00 (inloop vanaf 19:30)
Eindtijd: 22:00
Locatie: Stefanuskerk, Beilen
Toegang: €7,50 voor leden / €10 voor niet-leden

Weet jij wat een 3D-printer is? Zo’n apparaat kan elk voorwerp printen. Bij de BiebFabriek kan jij dat binnenkort ook. We gaan tekenen in de lucht met een 3D-pen!

In de 3D-pen zit een speciale vulling die warm wordt gemaakt. Je tekent daarmee draden waar je vormen en figuren mee kunt maken. Je kunt uit meer dan tien kleuren kiezen om elk idee tot leven te brengen.

De mogelijkheden zijn eindeloos! Teken bijvoorbeeld een gekke bril die je echt op kunt zetten. Of maak een hele bos bloemen en zet ze in een vaas. Creativiteit staat centraal tijdens deze activiteit.

Is dit iets voor jouw (klein)kind tussen de 8 en 12 jaar? Geef hem of haar meteen op.

Meld je hier gratis aan

Datum: 20 apr
Begintijd: 14:30 uur
Eindtijd: 15:30 uur
Locatie: Bibliotheek Rolde
Toegang: Gratis

Je bent van harte welkom met je kleintje bij Plaatjes en Praatjes. We gaan samen lezen, zingen, spelen en knutselen. Plaatjes en Praatjes is voor ouders, opa's en oma's of oppas met jonge kinderen (1 tot en met 3 jaar).

Datum: 02 mei
Begintijd: 10:00
Eindtijd: 11:00
Locatie: Rolde
Toegang: gratis

Je bent van harte welkom met je kleintje bij Plaatjes en Praatjes. We gaan samen lezen, zingen, spelen en knutselen. Plaatjes en Praatjes is voor ouders, opa's en oma's of oppas met jonge kinderen (1 tot en met 3 jaar).

Datum: 04 mei
Begintijd: 10.00 uur
Eindtijd: 11.00 uur
Locatie: Gieten
Toegang: gratis

Je bent van harte welkom met je kleintje bij Plaatjes en Praatjes. We gaan samen lezen, zingen, spelen en knutselen. Plaatjes en Praatjes is voor ouders, opa's en oma's of oppas met jonge kinderen (1 tot en met 3 jaar).

Datum: 10 mei
Begintijd: 9.30 uur
Eindtijd: 10.30 uur
Locatie: de Spil
Toegang: gratis

Deel deze pagina